Kopřiva - kopřivové recepty

Kopřiva jako zdroj jarní síly. Kopřivový sirup. Jarní nádivka s kopřivami. Salát s kopřivami. Kopřivy můžete používat ke zdobení salátů, vařených brambor, ale i do nejrůznějších pomazánek. Používejte ale pouze mladé výhonky kopřiv.

Kopřiva jako zdroj jarní síly

Léčivou sílu kopřiv znali už naši dávní předkové a také ji uměli v předjarním období dobře využívat. Kopřivy se proto staly nedílnou součástí jídelníčku; mají totiž významný vliv na celý organismus unavený po dlouhé zimě. Jemně nasekané čerstvé výhonky kopřiv nahradí doslova celou lékárnu. Používat je můžete ke zdobení salátů, vařených brambor, ale i do nejrůznějších pomazánek. Používejte ale pouze mladé výhonky, které ještě nemají zcela rozvinuté listy.

Kopřivový sirup

  • 100 snítek mladých kopřiv (mají se sbírat mladé kopřivy, narostlé maximálně do výšky 20 cm, a nejdéle do 15. května)

  • pro lepší barvu můžete přidat i pár pampeliškových květů

  • 2 l vody

  • 100 g kyseliny citrónové
  • 2 až 3 důkladně omyté a nakrájené citrony
  • 2 kg cukru

Postup

Snítky kopřiv, nakrájené citróny a kyselinu citrónovou vložte do sklenice, zalijte vodou a při občasném zamíchání nechejte 24 hodin louhovat. Potom přecedte přes plátýnko, svařte se 2 kg cukru a hotový sirup naplňte do lahví. Užívejte jednu polévkovou lžíci ráno, druhou večer. Naředěný vodou či minerálkou se dá sirup užívat jako osvěžující nápoj.

Jarní nádivka s kopřivami

  • 600 g uzené vepřové krkovice
  • 8 starších rohlíků
  • vývar z uzeného
  • popř. trochu mléka
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • vegeta
  • čerstvé kopřivy

Postup

Krkovici uvařte a drobně nakrájejte. Rohlíky pokrájejte na kostky, dejte do mísy a zalijte vývarem, v případě potřeby přidejte i trochu mléka. Přidejte maso, rozšlehaná vejce, koření podle chuti a posekané čerstvé kopřivy, kterými nešetřete. Můžete přidat i čerstvou pažitku či první lístky libečku. Dejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a upečte

Salát s kopřivami

  • 10 vajec
  • zakysaná smetana
  • podle chuti tvrdý sýr a salám
  • sůl
  • pepř
  • vegeta
  • sójová omáčka
  • grilovací koření
  • čínské zelí
  • rajské jablíčko
  • paprika
  • čerstvé kopřivy

Postup

Natvrdo uvařená vejce drobně nakrájejte, můžete přidat tvrdý sýr i salám, různou čerstvou zeleninu (nemusí být), podle chuti okořeňte, zalijte zakysanou smetanou a zlehka zamíchejte nadrobno nasekané kopřivy. Podávejte s bílým pečivem, chlebem nebo topinkami z čerstvého měkkého chleba smaženými na sádle.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5775 (zahradni-radce.cz#9085)


Přidat komentář