Len setý - Linum usitatissimum

Len je stará kulturní rostlina. Semeno lnu jako lék na žaludek. Len setý jako droga. Len setý na pásový opar. Lněný olej. Lněný olej má ořechovou, máslovou příchuť. Len setý v kosmetice.

Latinský název - len setý

Linum usitatissimum L.

Čeleď len setý

Lnovité – linaceae

Původ lnu setého

Kulturní plodina, jejímž domovem je jihovýchodní Asie. Dnes se pěstuje téměř po celém světě jako textilní surovina nebo jako olejnina. Mezi největší producenty lnu patří Indie, Argentina, Kanada, Mexiko, Korea, severní Afrika a západní Evropa. V menší míře se pěstuje i u nás.

Len je stará kulturní rostlina

neboť se pěstoval již před 5 tisíci lety v Mezopotámii a v Egyptě. Hyppokratés jej doporučoval při zánětu sliznic.

Semeno lnu jako lék na žaludek

Semeno se získává v červenci výmlatem a vyčištěním. Dosoušíme je rozprostřené na stinných místech nebo umělým teplem do 40 °C.

Len setý jako droga

Jako droga se používá semeno, které pro svůj vysoký obsah slizu působí ochraně na sliznice trávícího traktu, a proto se používá jako protizánětlivý prostředek při zánětech žaludku, žaludečních vředech, střevních kolikách, snižuje hyperaciditu a slouží jako výborné nenávykové mechanické projímadlo, které pomáhá i tam, kde jiná projímadla selhávají. Též se podává při kataru dýchacích cest a suchém kašli.

Len setý na pásový opar

Zevně se aplikují horké obklady na hráz při zbytnění prostaty. Též působí úlevu při pásovém oparu (herpes zoster). Dále se přikládá placka z rozdrceného semínka na zanícené rány, nežity a spáleniny – „vytáhne” hnis a mírní zánět.

Lněný olej

Lněný olej se vnitřně podává při chorobách jater, snižuje hladinu cholesterolu a léčí arteriosklerózu věnčitých tepen. K léčebným účelům se používá pouze olej lisovaný za studena a nesmí být žluklý. Při koupi oleje je nutno sledovat datum expirace a uchovávat jej v chladničce. Neužívat olej, který pronikavě páchne.

Len setý v kosmetice

V kosmetice má lněné semeno též svoje nezastupitelné místo. Lněný šrot se používá k ošetření nečisté pleti formou zábalu, masky i čištění. Ze semen se také vyrábí tužidlo na vlasy.

Len a lněný olej v potravinářství

Ve světě se semeno lnu v potravinářství využívá v celé řadě potravinářských výrobků. U nás je toto použití v počátcích, nejčastěji jako přísada do pekařských výrobků nebo drcené do masových konzerv. V západních zemích se semeno praží a takto upravené se používá do mléčných výrobků, majonéz. Nahrazují se jím v receptech vlašské a lískové ořechy, mák i kokosová moučka.

Lněný olej má ořechovou, máslovou příchuť

Lze ho přidávat do salátových zálivek nebo jím zakapávat pokrmy. K jídlu se přidává až po tepelné úpravě pokrmu, neboť po zahřátí se v něm štěpí živiny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5770 (zahradni-radce.cz#5188)


Přidat komentář