Zahradní pece na pizzu

Jestliže jste příznivci dobrého jídla a klasické grilování na dřevěném uhlí Vám již zevšednělo, je zde možnost přípravy dobrého a zdravého jídla příjemným, ekologickým, pohodlným a hlavně zdravým způsobem, a to v hliněné zahradní peci.

Hliněná zahradní pec

Hliněné venkovní pece mají již tisíciletou tradici. Byly používány v Itálii, Řecku, v Africe, dokonce i v Americe indiány.  Pece byly od dob starého Egypta vyráběny nejprve jako jámy v zemi, později z hlíny a z pálených hliněných cihel. Nyní se pece vyrábí z moderních žáruvzdorných šamotových (hlinito-křemičitanových) materiálů na bázi lupků - vysoké hutnosti a malé poréznosti. Moderní pece pro komfortní využití do domácností až po pece do pizzerií se vyrábí tvarováním vysoce jakostních materiálů do speciálních forem s následným sušením a vypalováním tvarovek za vysokých teplot. Mimo těchto zmíněných moderních materiálu je zde možnost postavit si pec i vlastníma rukama, doslova ji uplácat z hlíny, čímž pec a pokrmy v ní vytvořené získají neobyčejné kouzlo, které učarují každému návštěvníkovi.

Co získám pořízením pece

Byly doby, kdy byla pec na chleba nedílnou součástí každé chalupy i v našich krajích. V dnešní době, kdy se zabýváme zdravou výživou a naše chalupy či domy se stávají i určitým společenským prostorem pro setkávání s přáteli, může tato staronová tradice přinést unikátní atmosféru oživlého rituálu. Roztápění pece, které průměrně trvá 30 až 40 minut, samozřejmě záleží na velikosti pece, navnadí naše chuťové buňky. Poté co se takto pec roztopí, je připravena vytvořit nám velmi rychle neobvyklé lahůdky, protože po nahřátí pece zde může být například pizza hotova již** za zhruba 90 vteřin. Pec se může stát i centrem Vaší zahrady, zejména pokud je vhodně umístěna pod pergolou, u bazénu, či v zahradní kuchyni. I co se týče samotného estetického zpracování, je zde celá řada možností, její povrch může být například hladce omítnut, může být zdoben nějakými reliéfy, mozaikou nebo obložen kamenem, apod. V každém případě taková hliněná pec opravdu zaujme každého návštěvníka Vaší zahrady.

Pec ze stavebnice nebo z hlíny

V dnešní době je možné si pec koupit i jako stavebnici ze šamotových žáruvzdorných  tvarovek, kterou si sami pak doma sestavíte. Pokud ovšem chcete opravdu něco originálního, co se stane dominantou Vaší zahrady, je tou správnou cestou si pec postavit vlastníma rukama. Taková hliněná pec může velmi dobře fungovat i vedle klasického grilu, udírny a může se tak i stát třeba součástí zahradní kuchyně. Je dobré, když je pec postavená na podstavci, aby byla snadnější manipulace s jídlem a pec se lépe obsluhovala. Podstavec může být z cihel, kamenů, z trámů, apod. Pravá hliněná pec se vyrábí z hlíny, která se nanáší na jádro vymodelované ze směsi mokrého písku a hlíny nebo na jádro postavené ze šamotových cihel. V každém případě je nutné vyzdít vstup do pece z cihel. Jakmile je vybudován vstup do pece, izoluje se celá konstrukce dalšími vrstvami hliněného materiálu. Pokud si přejete mít pravou hliněnou pec na pizzu u Vás na zahradě a sami si na takovou stavbu netroufáte, existuje řada firem, která Vám takovou pec postaví. Někteří stavebníci, kteří s hlínou pracují, používají ke správnému smíchání hlíny staré pekárenské roboty, doma nám však postačí bosá chodidla. Tradiční směs na výrobu pece je takzvaný cob, což je směs jílu, slámy a písku. Nejprve se vypracuje směs hlíny, nejlépe na nějaké plachtě, do které se postupně přidává sláma, až je hmota podobná tuhé plastelíně. K peci samozřejmě patří i komín, který lze vytvořit několika způsoby, například se vytvaruje pomocí, tzv. hliněných hadů, kteří jsou namotávány na formu z kartonu. Takto zhotovenou pec můžeme různými způsoby dozdobit, např. mozaikou, apod. Nesmíme zapomenout, že před prvním roztopením je nutné nechat pec dostatečně proschnout, aby nám nepraskala. Co se týče velikosti hliněné pece, lze obecně říct, že se doporučuje zvolit raději pec větší, dovolí-li vám to však prostor a možnosti.

Jak se pec na pizzu používá

Hliněná pec, ať je již postavená z hlíny nebo ze šamotových tvarovek, velmi dobře absorbuje teplo, které pak dlouhodobě sálá. Toto sálající měkké teplo dokonale prostupuje a zdravým způsobem upravuje veškeré potraviny. Při roztápění pece je nutné dodržet následující postup. V peci nejprve do jejího středu umístíme kousek papíru a třísky z měkkého dřeva (např. smrkové, borové). Poté co se rozhoří, můžeme začít přidávat tvrdé suché dřevo, nejlépe dubové, bukové, či z ovocných stromů, apod. Dobře roztopená pec se pozná tak, že její klenba je čistá a všechny saze uvnitř shoří, což má také tu výhodu, že se nikdy nemusí čistit jako klasická trouba. Jakmile je pec takto roztopená, shrneme oheň na stranu, vymeteme dno a můžeme začít péct. Nejlepší je dodržovat tohle pořadí, nejdříve pizzy, dále chleba a pečivo, následně maso, je možné zapékat různé pokrmy. V peci je možné nejen péci, zapékat, ale také grilovat, vařit, a při chladnutí pece je dokonce možné ji využít i k sušení hub, bylinek, ovoce a zeleniny. Pracovat s pecí se každý naučí velmi snadno i bez nákladných laserových teploměrů, a když navíc budeme respektovat fyzikální zákony, jakože nejtepleji je vždy pod klenbou pece,  brzy se osmělíme a začneme s pecí experimentovat a zkoušet nové a nové pokrmy. Do pece můžete použít v podstatě všechno nádobí, ať již z nerezové oceli, smaltu, keramiky nebo litiny. Výborné jsou i vyšší ocelové pánve, které se používají na smažení.

Jaké jídla nám pec připraví

Taková hliněná pec na zahradě, Vám umožní připravit lahodnou pizzu, která se stane konkurentem pizzy z jakékoliv pizzerie, dále domácí chléb, jehož chuť je nesrovnatelná s chutí chleba z elektrické domácí pekárny. Pec vytápěná dřevem Vám umožní připravit nejen pizzu a chléb, ale koláče, maso, drůbež, ryby, zeleninu. V peci na dřevo můžeme připravit v podstatě jakékoliv jídlo, které bude nesrovnatelně chutnější, než jídla připravená klasickým způsobem a navíc o mnoho zdravější. Pečení v peci se stane vlastně ohromnou zábavou a dobrodružstvím.  Jestliže chcete zažít návrat k základům kulinářské tradice, která doprovázela lidstvo po tisíce let, za použití žáru a vůně ohně ze dřeva, nezbývá než si pořídit domů na zahradu hliněnou pec. Pec potěší všechny Vaše smysly, její dobré jídlo a jeho vůně, neotřelá atmosféra, zábava a potěšení z ohně.

Pokud jste doposud váhali, zda zahradní pec na pizzu pořídit nebo ne, jistě Vám tento článek napomohl alespoň trochu k Vašemu rozhodnutí. Není přece nic příjemnějšího, že posedět s rodinou na zahradě, cítit vůni právě se pečící  pizze nebo masa a užívat si rodinné pohody.

Zdroj:Časopis Chatař chalupář, 07/2011



Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id5821 (zahradni-radce.cz#9845)


Diskuze a zkušenosti

uz ji mam.. | 14.11.2012 21:59
Re: Zahradní pece na pizzu Vloni jsem si postavil zahradni pec.Delal jsem na ni skoro rok.ale stalo to za to.Vnitrni rozmery jsou 110 krat 70 cm.Uz jsem v ni pekl vsechno mozne.Masinko ,buchty,ale jeste jsem se neodvazil na chlebik.Ten zatim pecu v troube.Musim se pochvalit,ale lepsi chleba jsem nikdy nejedl.Chystam se jeste poridit mlynek na mouku.Uz jsem si pekl chleba z domaci mlete celozrne mouky.Napisu jen jedno slovo..Lahoda..


Přidat komentář